Nieuwjaarswens

Allereerst de beste wensen voor dit nieuwe jaar! 

Nu het nieuwe jaar begonnen is, stel je je vast de vraag:
Hoe kan ik zorgen dat mijn voornemens gaan uitkomen dit jaar? Je hebt nog ruim 11 maanden de tijd, maar je weet:

Een goed begin is het halve werk!

Je goede voornemen is het begin van jouw persoonlijke transformatie, die je eigenlijk alleen maar hoeft te volgen en te ervaren. Door je voornemen, zet je een nieuwe afslag neer op je eigen levenspad. Deze ga je voorzichtig verkennen, op het juiste moment en met de juiste begeleiding. Vooral dit laatste, de juiste begeleiding, in de vorm van een deskundig persoon die met je meeloopt op dit nieuw te bewandelen pad, is van essentieel belang. Iemand die je kunt benaderen als je het even niet ziet zitten, iemand die je stuurt en een luisterend oor voor je heeft, je begrijpt en met je meedenkt. Je staat er niet alleen voor!

Vul het contactformulier op mijn website in,  en maak de start om jouw voornemen succesvol te laten slagen! Wees welkom!

Decembermaand

De decembermaand is altijd al een bijzondere maand geweest voor iedereen. Sinterklaas, Kerstmis, de jaarwisseling, en dit alles in dagen die korter lijken door het vroeg vallen van de avond. December is een maand met een feestelijk tintje, vrolijkheid, uitgelaten zijn, cadeautjes enzovoort. Dit geldt voor de meeste mensen.

En hoe is deze maand dan voor mensen die een dierbare missen? Hoe is dit voor mensen die bijvoorbeeld voor de eerste keer alleen zijn met deze dagen?

Als in een gesprek of in de wandelgang de feestelijke maand aan bod komt, en het verlies van onze dochter komt ter sprake, dan hoor ik helaas nog heel vaak; “Jullie hebben het ondertussen toch wel een plaatsje kunnen geven”, of “het is nu al zolang geleden, de ergste pijn heb je nu toch wel gehad?” Ongelooflijk!

Ook op de 2 Thema-avonden Omgaan met Verlies in oktober en november dit jaar, was dit een aandachts- en gesprekspunt voor iedereen op die avond. De vraag kwam dan ook vrij snel naar voren; Waar kan je dan terecht met jouw verlies, verdriet en onbegrip, als mensen uit je omgeving hierin niet met je mee kunnen gaan?
Bij lotgenoten, want mensen die geen ervaring hebben met een verlies waarmee de ander worstelt, kunnen niet begrijpen wat dat voor degene in kwestie betekent.

Het gemis in deze decembermaand is enorm groot, extra groot. Het gevoel van het samen zijn is niet merkbaar, omdat juist deze maand een maand is waar alles draait om het samen zijn. Je mist tenslotte een waardevol en liefdevol mens om je heen, die juist met deze dagen erbij had moeten zijn, maar nu een grote leegte achterlaat.


De decembermaand is voor mensen die een dierbare verloren zijn een hele moeilijke maand. Een maand waar je het gemis en daardoor het verdriet veel meer voelt dan anders. Je hebt gewoonweg geen zin in deze dagen, die in het verleden beduidend anders waren.

Een knuffel, een hand op je schouder in deze dagen, is een heel warm en liefdevol gebaar. En enorm waardevol, vooral voor de mensen die iemand moeten missen.

De kracht van muziek

Muziek is in mijn leven altijd heel belangrijk geweest, en nog steeds. Vroeger heb ik jarenlang saxofoon gespeeld, het liefste de tenor, die dat zwaardere zwoele geluid maakt wat kenmerkend en onmisbaar is bij jazz- en blues muziek. Bij de fanfare maar ook bij de “Joekskapel Eine Ongerein” was ik met de tenor in mijn element. En nu, vele jaren later betekent muziek op een hele andere manier iets voor mij.

Muziek heeft vele gezichten. Als je muziek maakt, dan kan je je emoties hierin kwijt en vertalen in de muziek. Iemand die echt zijn emoties in de muziek kan leggen, is dan ook een betere muzikant dan iemand die dat niet kan. Luister je naar muziek, dan kan muziek je raken. Muziek is dus ook een soort doorgeefluik naar je onderliggende emoties, bijvoorbeeld bij een verlies.

Hierbij is mijn eigen ervaring dat je na een groot verlies in een verdovend gevoel komt, waarin geluid heel anders wordt. Geluid is dan vaak te veel of totaal niet te verdragen. Muziek komt dan vaak op onverwachte momenten voorbij, en dan juist die muziek waarmee je dan meteen de verbinding legt met je overleden dierbare. Dit kan vaak aanvoelen als opnieuw een soort van shock.

De muziek die je dan raakt, tikt vastzittende emoties aan, waardoor deze weer in beweging komen en dus kunnen gaan stromen. Dit is zo’n ontzettend belangrijk proces in het leren omgaan met verlies, dat ik het graag bij jullie onder de aandacht wil brengen.

Het mooie ervan is dat de muziek die jou op een bepaald moment raakt,  en waarbij emoties dus in alle heftigheid los komen, in de loop der tijd gaat veranderen. De emoties die jou in de muziek raken worden geïntegreerd in je lichaam. Er komt ook een moment dat je kunt luisteren naar muziek, en dat er dan in plaats van heftige emoties mooie herinneringen in je omhoog komen. Je zult begrijpen dat aan dit proces geen tijdsbegrip hangt, ieder ondergaat dit in zijn eigen tempo.

Zo is ieder mens uniek. En als vanzelf komt er ook weer een ander muzieknummer voorbij waardoor je weer opnieuw heel heftig geraakt wordt, en het proces wat ik hierboven omschreven heb begint weer opnieuw. Muziek helpt dus enorm mee in het vinden van een weg, om te leren leven met het verlies wat er is in iemands leven. Om uit de verdoving van het gevoel te komen zodat je weer geluid kunt verdragen duurt vaak jaren, simpelweg door de heftigheid van het verlies.

Zoals ik in mijn werk vaak tegen cliënten zeg; “mijn woorden nemen je mee”, kan ik uit ervaring zeggen dat muziek precies hetzelfde doet. Muziek neemt je mee, en is zo ontzettend krachtig! Je zou kunnen zeggen dat het een soort van helende werking heeft. Het helpt je de nieuwe weg te bewandelen na het overlijden van je dierbare, een onbekende weg met vele dalen. En daar kan je best wat hulp bij gebruiken.

 

Hoe kijk jij?

Het overgaan van de zomer naar de herfst, is ook een overgang naar een andere gevoelsfrequentie in een mensenleven. Donkere dagen, vallende blaadjes, koudere temperaturen. Het zijn allemaal veranderingen van de natuur die op een mens doorwerken.

Die veranderingen zijn er niet voor niets in de natuur, en bij de mens ook niet.

Hoe mooi is het als je in de natuur wandelt en de indrukken hiervan op je laat inwerken. Sta eens open voor de verandering die in je opkomt, en laat het bij je binnenkomen. Voel eens wat dat met je doet. Wordt je er blij van? Of emotioneel? Komen herinneringen in je op? Misschien doet het je wel niks…

Ik vertelde laatst met iemand in het bos en zei; “kijk eens hoe prachtig het hier is, die rode kleuren van de bladeren, ze worden iedere dag mooier. Hier kan ik nou echt van genieten!”. Degene tegen wie ik dit zei vertelde toen dat haar zoiets nooit opviel, en dat ze daar ook nooit naar keek. Hierna kregen we een diepgaander gesprek over dingen kunnen zien, je openstellen voor de ogenschijnlijke normale dingen in bijvoorbeeld de natuur. Na dit gesprek is ze met hele andere inzichten verder gelopen.

De week erna zag ik haar weer en ik kreeg meteen te horen dat ze sinds ons gesprek weer blij kan worden van de eenvoudige, normale dingen om haar heen. Ze kijkt met andere ogen naar de dingen, vooral ook de natuur. Dingen vallen op die ze normaal gesproken niet zou zien. En door dat te zien krijgt ze een gevoel van dankbaarheid in zich, dankbaar dat ze dit allemaal kan en mag zien.

De mens en de natuur zijn zo vol verrassingen, je moet het alleen willen zien.

Mooie recensie ontvangen!

Onlangs een mooie recensie ontvangen van een tevreden cliënt, die ik van haar mag delen!

Waar vindt je nog de juiste hulp? Waar je jezelf kunt zijn, op je gemak en geen nummer.

Dat heb ik gevonden bij Liz. Ik heb na een intake gesprek een vijftal sessies nodig gehad om te voelen dat ik óók belangrijk ben. Ik heb o.a. geleerd me weerbaarder te maken binnen mijn omgeving . Dit alles zonder de continue de angst anderen te kort te doen en vooral vertrouwen te hebben in mezelf.

Liz is erg prettig in omgang, professioneel en persoonlijk. Als laatste heb ik de innerlijke reis gedaan, heel mooi! Het heeft me veel kracht gegeven!

Dank je wel Liz!

Y.

Thema-avond 6 Nov. 2018

Thema-avond Omgaan met Verlies


Gezien de grote interesse voor het thema Verlies, houd ik op
dinsdag 6 november 2018 voor de 2e keer de thema-avond Omgaan met Verlies .
Op deze boeiende en bijzondere avond zal het thema verlies centraal staan in de ruimste zin van het woord. Er zal dieper ingegaan worden op levensvragen waar de mens mee bezig kan zijn, zoals:
 Wat gebeurt er met je als je met een verlies te maken krijgt?
 Welke weg ga je dan bewandelen?
 Wat gebeurt er bij iemand die overlijdt?
 Waar is je geliefde nu?
 Zie je hem of haar ooit nog eens terug?

Met een passende visualisatie sluiten we gezamenlijk de avond af, zodat iedereen ontspannen en met nieuwe inzichten naar huis kan.

Deze bijzondere avond start om 19.30 uur en eindigt rond 22.00 uur, en wordt gehouden in mijn praktijk op Donckerstraat 20 te Posterholt.

Bijdrage is € 7,50 p.p. en is inclusief koffie of thee.

AANMELDEN IS VEREIST !
https://www.lizhousmanscoaching.nl/contactgegevens/

Twijfel

Momenten van twijfel, iedereen heeft ze wel eens. De ene persoon meer dan de ander.
Wat gebeurt er met je als je overvallen wordt door een gevoel van twijfel?

Het gevoel van twijfel neemt de leiding, en je voelt jezelf kleiner worden en onzekerder. De twijfel kan zo snel groeien dat je je heel klein gaat voelen en er depressieve gevoelens bij komen. Depressieve gevoelens zoals ‘ik weet het niet meer’ of ‘ik doe ook niks goed’ of
‘ik zie het niet meer zitten’.

Je komt als het ware in een neerwaartse spiraal, en beneden aangekomen is een rustplaats, een donkere en eenzame plek. Hier aangekomen voelt het niet fijn, en als je omhoog kijkt is het net alsof de weg hieruit heel lang is. Je kijkt er tegenop om de weg omhoog te gaan bewandelen en de twijfel kan geen kant op. De kans is groot dat deze twijfel jou daardoor volledig in zijn macht neemt.

Hoe zou het voor je zijn als twijfel tot je verleden hoort, en zelfverzekerdheid een deel van je is in het dagelijkse leven? Stuur me een bericht voor een kennismakingsgesprek!

Verandering

Weet je…

“Verandering is de essentie van het leven, en soms doet dat pijn. Zo waar! Gelukkig kan verandering ook veel moois en goeds geven”.

Regelmatig krijg ik van die ingevingen dat ik iets op moet schrijven. Hierdoor ontstaat dan als vanzelf weer de volgende blog, die ik dan publiceer. Zo ook deze bovenstaande zin, die naar boven is gekomen bij het voelen wat verandering voor mij betekent. Zo enorm omvattend en altijd omringd door heel veel liefde. Misschien herken je hierin ook iets bij jezelf…

Hoe ga jij om met een verandering in je leven? Ik zou zeggen, laat het weten door een reactie te plaatsen op deze blog.

Thema-avond 9 Okt.2018

Thema-avond Omgaan met Verlies


Op dinsdag 9 oktober 2018 hou ik een thema-avond Omgaan met Verlies. Op deze boeiende en bijzondere avond zal het thema verlies centraal staan in de ruimste zin van het woord. Er zal dieper ingegaan worden op levensvragen waar de mens mee bezig kan zijn, zoals:
 
 Wat gebeurt er met je als je met een verlies te maken krijgt?
 Welke weg ga je dan bewandelen?
 Wat gebeurt er als je doodgaat?
 Waar is je geliefde nu?
 Zie je hem of haar ooit nog eens terug?
 
Met een passende visualisatie sluiten we gezamenlijk de avond af, zodat iedereen ontspannen en met nieuwe inzichten naar huis kan.
 
Deze bijzondere avond start om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur, en wordt gehouden in mijn praktijk op Donckerstraat 20 te Posterholt.
 
Bijdrage is € 7,50 p.p. en is inclusief koffie of thee.
 
Aanmelden UITSLUITEND via het contactformulier op mijn website.
 
PAS NA MIJN BEVESTIGING VAN JOUW AANMELDING BEN JE ERVAN VERZEKERD DAT JE ERBIJ MAG ZIJN .