Verwerken van verlies

Kun je het verlies van een dierbare ‘verwerken’?  Heel veel mensen zullen hierop volmondig ja antwoorden. Maar hoe zit dat nou echt?

Hoe jezelf als persoon in het leven staat is hierbij van groot belang. Iemand die in zijn leven al veel tegenslagen heeft moeten incasseren, en heeft moeten knokken om als het ware overeind te kunnen blijven, zal als een dierbare sterft heel anders hiermee omgaan, dan iemand die een leven met geluk en voorspoed heeft gehad. Zo’n iemand heeft een enorme vechterslust in zich ontwikkeld, omdat hij altijd al op deze manier door het leven heeft moeten gaan.

sunset-214576_960_720

Dit leven met tegenslagen is niet voor niets geweest, want door zijn verleden is deze persoon zo gevormd om steeds weer te moeten overleven, dat dit eigenlijk puur gebeurt vanuit een innerlijke kracht. Een innerlijke vechterskracht wel te noemen. Deze mensen hebben zo’n enorm doorzettingsvermogen en bezitten een grote kracht om verder te gaan. Ze zijn gewend om zich vooruit te knokken, en zullen dit ook doen.

Als je met deze mensen praat zal je snel merken dat ze praten vanuit een innerlijke kracht die hun drijft. Ze hebben min of meer de grip op hun eigen leven niet verloren. Daarom zullen deze mensen op hun eigen vertrouwde manier omgaan met een groot verlies, zelfs met het allerergste verlies wat een mens kan meemaken; namelijk het verlies van je kind.

Iemand die een leven met geluk en voorspoed heeft gehad, en dan voor een groot verlies komt te staan, heeft meer tijd en handvaten nodig om te overleven. Deze handvaten zijn nodig om te leren zien dat het leven verder kan en moet gaan, en na verloop van tijd ook weer de moeite waard kan zijn. Tijd heb je nodig om te leren leven zonder je dierbare, en deze tijd kan voor iedereen anders zijn. Praten met mensen die je écht begrijpen is van hele grote waarde. Hierdoor wordt je uit de negatieve spiraal getrokken, zodat je weer verder kunt gaan om je eigen levenspad te bewandelen, op je eigen tempo.

Kun je het verlies van een dierbare ‘verwerken’?
Het antwoord hierop is nee, je moet ermee leren leven.

1 gedachte over “Verwerken van verlies”

  1. Afscheid nemen is het moeilijkste in het leven .Je leert het niet ,je begrijpt het nooit . Het enige wat je kunt doen ,ermee leren leven .?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Algemeen

Uw privacy

Contactgegevens

Donckerstraat 20
6061 EX Posterholt
+31 6 57 94 23 04
info@lizhousmanscoaching.nl