Waarom is NEE zeggen zo moeilijk?

Je wilt nee zeggen, maar knikt alweer ja. Wat zijn jouw persoonlijke grenzen en waarom is het zo moeilijk deze te bewaken?

Persoonlijke grenzen zijn geen dingen die je ’s morgens samen met schone sokken uit de kast haalt. Je kunt ze niet lenen van iemand anders of ergens kopen. Al zou dat het leven voor de meeste mensen wel makkelijker maken.

“Grenzen stellen is de enige gezonde manier om controle over je leven te krijgen”

Persoonlijke grenzen geven op verschillende vlakken aan wat je wel en niet wilt, een onderscheid dat je voor jezelf moet maken. Ze moeten er zijn om te voorkomen dat anderen misbruik van je maken, fysiek, mentaal of op een andere manier. Door voor jezelf en anderen duidelijk te maken wat wel en wat niet kan, kun je jezelf zijn en je onderscheiden van de rest.

“Luister eens wat vaker naar je intuïtie…
je onderbuikgevoel, en kijk wat er gebeurt”

Iedereen is namelijk anders, met een eigen pakket van emoties, behoeften en voorkeuren. Om relaties aan te gaan met anderen is het dus belangrijk om die grenzen te bewaken en erover te communiceren. Alleen op die manier blijf je trouw aan jezelf en houd je de regie in handen van je eigen leven.

“Als je jezelf niet respecteert, hebben anderen waarschijnlijk ook geen respect voor je”

Grenzen kun je beschouwen als een omhulsel dat om je heen zit, een soort verpakking…zodra die verpakking scheurt, verlies je jezelf.


Ga jij over je grenzen? Heb jij het gevoel dat je constant in dienst staat van anderen? Vindt jij het moeilijk om anderen iets te weigeren? Zet jij jezelf meestal op de laatste plaats?

Durf NEE te zeggen, geef je grenzen aan en blijf trouw aan jezelf!

Plaats een reactie

Algemeen

Uw privacy

Contactgegevens

Donckerstraat 20
6061 EX Posterholt
+31 6 57 94 23 04
info@lizhousmanscoaching.nl