Kan ik leven zoals ik ben?

Heb jij dat ook wel eens dat je meteen in de verdediging schiet als iemand iets tegen je zegt?

Stel, je staat ergens te praten en iemand zegt iets over jou wat niet juist is. Je voelt je meteen aangevallen en schiet in de verdediging. Het gebeurt zoveel mensen, meteen in de verdediging schieten, dat het eigenlijk als normaal wordt gezien.

Assertief
Vaak hou je een vreemde nasmaak na zo’n gesprek, wat ervoor zorgt als je deze persoon de eerst volgende keer weer ziet, er als vanzelf een minder vriendelijke houding in je omhoog komt. Dit overkomt heel veel mensen. Men is tegenwoordig niet meer assertief genoeg om op de juiste manier én het juiste moment voor jezelf op te komen, en dit op een manier zodat de ander niet gekwetst wordt! Dat is wel jammer, want het kan namelijk veel onnodige vervelende gedachten en gesprekken voorkomen.

Weegschaal
Zo is de weegschaal ook een favoriet onderdeel in gesprekken. Men vergelijkt zichzelf meteen met de ander, in die zin dat je als het ware vergelijkingsmateriaal gaat verzamelen om niet “minder” te lijken tegenover de ander. Als je tevreden bent met je zelf, hoe je bent en wat je wel of niet hebt, zou dit niet gebeuren. Je kan dan tevreden glimlachen tegen jezelf in de spiegel, want alles wat je ziet is goed zoals het is!

Bij kinderen zie je heel vaak de weegschaal doorslaan naar bijvoorbeeld een even groot aantal snoepjes te verkrijgen. Laat het er niet eentje minder zijn of groter dan wat de ander krijgt!

Ouders kunnen ervoor zorgen dat kinderen met liefde geleerd krijgen dat weegschalen niet belangrijk zijn in het leven.

En nu?
Volwassenen daartegen hebben ook nog vaak van deze weegschaalachtige trekjes. Sommige volwassenen zijn van mening zijn dat ze evenveel moeten hebben dan de ander. Deze volwassenen kunnen nu op hun leeftijd nog dingen leren, wat kinderen op een jongere leeftijd aangeleerd krijgen.

1 gedachte over “Kan ik leven zoals ik ben?”

Plaats een reactie

Algemeen

Uw privacy

Contactgegevens

Donckerstraat 20
6061 EX Posterholt
+31 6 57 94 23 04
info@lizhousmanscoaching.nl